Zoeken
  • Hugo Steenput

Macula degeneratie

Bijgewerkt: 8 mrt 2020


Vandaag wil ik het hebben over Leeftijdsgebonden Macula degeneratie. Een oogziekte die amper gekend is onder de bevolking. Nochtans is deze ziekte de meest voorkomende na cataract.

Ook 30 jaar geleden is mijn echtgenote Nadia amper geconfronteerd geweest met Leeftijdsgebonden Macula degeneratie (LMD). Dit is vandaag anders.

Sinds 2013 jaar heb ik me laten specialiseren in de kennis over de ziekte en de mogelijkheden om via oogmetingen en aangepaste glazen hen een beter zicht te geven.


Wat is #maculadegeneratie ?

De macula is een gele vlek centraal op het netvlies, waarmee wij scherp zien. De rest van het netvlies zorgt voor het zijzicht. Het degenereren van de macula betekent het geleidelijk afsterven van de lichtgevoelige cellen (de kegeltjes), waardoor het scherp zien alsmaar lastiger wordt.

Er bestaan twee vormen van macula degeneratie: 'droge LMD' en 'natte LMD'.

Droge LMD is een slijtageproces waarbij afval in het netvlies opstapelt en de macula langzaam afsterft.

Natte LMD is een slijtageproces waarbij nieuwe bloedvaten in de macula beginnen groeien. Deze bloedvaten zijn van minder goede kwaliteit, lekken en veroorzaken vochtopstapeling en bloedingen in de macula.

Hierna zie je de evolutie van iemand met LMD.


Wat zijn de oorzaken ?

Zoals met alles is erfelijkheid de voornaamste oorzaak. Maar ook roken, alcohol en teveel zonlicht in de ogen is schadelijk. Verder zijn vrouwen en personen met lichte huidskleur en blauwe ogen vatbaarder voor deze ziekte.


Wat kan u doen ?

Algemeen stelt men dat vanaf de leeftijd van 50 jaar een 2-jaarlijkse controle van de ogen bij de oogarts geen abnormaliteit is. Gezond eten met verse groenten en fruit helpt u aan de nodige vitaminen. Vermijd roken en bescherm voldoende uw ogen tegen fel zonlicht.


Wat kunnen wij voor u doen ?

Wanneer een oogarts een oogaandoening heeft vastgesteld dat wijst naar #LMD, kunnen wij technische metingen uitvoeren met de betrachting het gezichtsvermogen te verbeteren.


Wist je dat er glazen bestaan speciaal gemaakt voor mensen die lijden aan LMD. Deze glazen ​zijn licht geel gekleurd en bevatten een medische filter. Daardoor kan men een beter contrast bereiken en wordt het slecht 'blauw' licht optimaal geweerd. Verder zullen deze glazen het binnenkomend licht afbuigen naar een beter gedeelte op het netvlies, waardoor de gezichtsscherpte duidelijker wordt.De foto toont duidelijk aan dat het visueel probleem gelift wordt, waardoor de objecten beter zichtbaar worden.


Hugo

74 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

OPTIEK NADIA DEPRIL                 CONTACT                               OPENINGSUREN                                          VOLG ONS OP

Verheydenstraat 51                           Tel : 02 5692115                    Maandag : enkel open op afspraak

                                                                                                   Dinsdag tot zaterdag : 09u00 - 12u30

B-1700 Dilbeek                                                                                                              14u00 - 18u30            

                                                                                                  

© 2017 by Optiek Nadia Depril.

  • Facebook Social Icon